Wijzigingen – Indexering verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag van een woonhuis-, inboedel-, gebouw- of andere brandverzekering wordt jaarlijks aangepast met de ConsumentenPrijsIndex of de Bouwkostenindex van onder andere het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek).

Verzekeraars doen dit zodat het verzekerd bedrag blijft aansluiten bij prijsontwikkelingen in de markt. Dit is belangrijk want anders bent u na een aantal jaren al snel onderverzekerd.

In het afgelopen jaar zijn de energiekosten, consumentengoederen, diensten en bouwkosten flink gestegen. De voornaamste redenen voor stijging zijn:

  • Prijsverhogingen van veel bouwgrondstoffen en materialen zoals onder andere: aardolie gerelateerde producten, hout, staal, kunststof en koper.
  • Stijging loonkosten / ZZP’ers.
  • Stijging energiekosten.
  • Vraag en aanbod (marktwerking).

Dit is een trend die het afgelopen jaar al is ingezet en wordt extra versterkt door de krapte op de arbeidsmarkt en de geopolitieke ontwikkelingen. Hierdoor kan het verzekerd bedrag en daarmee ook de premie van uw verzekering aanzienlijk meer stijgen dan voorgaande jaren.

Wat betekent dit voor u?

Als gevolg van bovengenoemde ontwikkelingen stijgt het indexcijfer sterker als de jaren hiervoor. Dit betekent dat het verzekerd bedrag hoger wordt en daarmee ook evenredig de premie van uw verzekering hoger zal worden. De  stijging van het verzekerd bedrag kan dan ook aanzienlijk hoger zijn als in voorgaande jaren. Maar met deze stijging van het verzekerd bedrag is de kans dat u onderverzekerd bent kleiner geworden. Hiermee blijft u goed verzekerd!